Το Γκραζ με πληθυσμό περίπου στις 250.000 είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας και η πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου της Στυρίας. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τα σλοβένικα (Gradec «μικρό κάστρο») και σημαίνει μικρό κάστρο. Το όνομα δεν το πήρε τυχαία μιας και στην κορυφή του λόφου Schlossberg που δεσπόζει στην πόλη και γύρω από τον οποίο είναι χτισμένη η πόλη υπάρχουν τα ερείπια του κάστρου. Από τον λόφο μπορεί κάποιος να δει το πανόραμα της πόλης ή και ολόκληρη την πόλη κάνοντας απλά έναν περίπατο στους κήπους που βρίσκονται στην κορυφή αυτού.

Η ιστορία του ξεκινάει από τη ρωμαϊκή εποχή μιας και το Γκραζ είναι μια πόλη χτισμένη μεταξύ αρκετών πολιτισμών και αποτελεί σταυροδρόμι αυτών. Από την πόλη διέρχεται ο ποταμός Μουρ και σήμερα η πόλη είναι χτισμένη και από τις δύο πλευρές του ποταμού. Λόγω της ιστορίας του και φυσικά επηρεασμένο από  γοτθικές, αναγεννησιακές αλλά και τις μπαρόκ αρχιτεκτονικές, έχει ένα ιδιαίτερο στυλ το οποίο το έχει κρατήσει μέχρι και σήμερα. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι από τα καλύτερα διατηρημένα όπου σε ταξιδεύει αρκετά χρόνια πίσω στην ιστορία του. Το 2003 ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και επιπλέον ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το Γκραζ, το χειμώνα, μεταμορφώνεται σε μια φοιτητούπολη καθώς είναι μια πόλη με μακραίωνη ιστορία στην ανώτατη εκπαίδευση μιας φιλοξενεί έξι πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η πόλη φιλοξενεί πολλά αξιοθέατα, το πιο κεντρικό όπως και σε κάθε αυστριακή πόλη είναι το Rathaus «το δημαρχείο» το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο καθεδρικός ναός της πόλης ο οποίος είναι ένα σπάνιο γοτθικό μνημείο. Στον εξωτερικό χώρο του Ναού υπήρχαν πολλές τοιχογραφίες, σήμερα όμως υπάρχουν μόνο λίγες. Η πιο γνωστή είναι το Landplagenbild, ζωγραφισμένο το 1485, πιθανόν από τον Thomas von Villach και απεικονίζει τρεις πληγές.

Το Schloss Eggenberg «παλάτι του Eggenberg» το οποίο βρίσκεται έξω από την πόλη και στο οποίο υπάρχει και ένα μουσείο.

Το Landhaus είναι το κοινοβούλιο της Στυρίας το οποίο είχε κατασκευαστεί από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Domenico dell’Allio μεταξύ 1557 και 1565. Στον λόφο του Schlossberg υπάρχει το Uhrturm  σύμβολο του Γκρατς το οποίο είναι ένα ρολόι. Το Burg «κάστρο», το οποίο χτίστηκε μεταξύ 1438 και του 1453 από τον Αυτοκράτορα Φρειδερίκο Γ’ διότι το παλιό κάστρο στο Schlossberg ήταν πολύ μικρό και άβολο.

Το αρχαιολογικό μουσείο και το Kunsthaus το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης αλλά και το εκπληκτικό Landeszeughaus, το μεγαλύτερο μουσείο όπλων και πανοπλιών στον κόσμο. Επιπλέον υπάρχει και το περίφημο Sterreichisches Freilichtmuseum Stobing στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει μια μαγευτική αναπαράσταση της αυστριακής αγροτικής ζωής. 

Όπως και στην Βιέννη έτσι και στο Γκραζ υπάρχει ο Βοτανικός Κήπος ένα πάρκο με εκπληκτικά γυάλινα θερμοκήπια τα οποία συστήνονται για βόλτες και περιπάτους. Ένα από τα πιο διάσημα μοντέρνα και σύγχρονα μέρη είναι το τεχνητό νησί Murinsel το οποίο είναι τοποθετημένο στην μέση του ποταμού και μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας νιώθοντας πως είστε μέσα σε ένα κοχύλι.

No responses yet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

code